Form design patterns, de introductie: heldere regels, lekker toepasbaar

Ik lees Form Design Patterns van Adam Silver. Een boek dat komt met duidelijke en handige oplossingen voor form design problemen.

Foto van Form design patterns boek
Form Design Patterns – Adam Silver

Form design patterns is een boek dat is uitgebracht door https://www.smashingmagazine.com. Een website die ik regelmatig bezoek en veel informatie heeft over techgerelateerde onderwerpen. Inmiddels ben ik in het boek begonnen en bespreek ik in dit blog artikel wat ik vond van de eerste kennismaking.

Eerste indruk

Het boek is handzaam, lekker geel en compact. Wel dik maar de pagina’s bevatten veel witruimte. Ik vind dat wel lekker lezen en het boekje stemt me vrolijk. De keuze om een boek te schrijven over forms en design patterns (het is geschreven in het Engels) is heel logisch omdat forms de toegang zijn tot vele online diensten. Design patterns zijn natuurlijk al sympatiek. Stel je voor dat designers elke keer opnieuw het wiel gaan uitvinden dan helpen we daar alleen designers mee. Voor mensen die gebruik willen maken van een dienst wordt dat nogal verwarrend. Een soort digitale escape room waar je ongewild in wordt gegooid. Het gebruik van standaard interactie patronen kan ik alleen maar toejuichen.

De inhoud

Elke hoofdstuk geeft antwoord op de meest voorkomende problemen rondom een specifieke soort formulier. Adam richt zich op de mogelijke problemen die je tegen kan komen bij het ontwerpen van een formulier. Hij geeft een prominentere rol aan problemen in plaats van een van zijn beschreven principes. Hij vindt dat er altijd uitzonderingen bestaan en regels gebroken kunnen worden.

Handig. Ik denk dat design principes in veel organisaties ook al bestaan en daar (hopelijk) ook goed over nagedacht is. Door forms te beschrijven vanuit problemen zorgt het in ieder geval voor minder discussie. Design principes kunnen mogelijk stroken met de design principes van de organisatie, en wat doe je dan? Precies, vergaderen. En dat kost tijd.

De formulieren

Deze formulieren worden per hoofdstuk besproken:
1. Een registratie formulier
2. Een checkout formulier
3. Een boekingsformulier voor vluchten
4. Een login formulier
5. Een inbox (mail)
6. Een zoek formulier
7. Een filter formulier
8. Een Upload formulier
9. Een Uitgave formulier
10. Een extra lang en gecompliceerd formulier (zin in.)

Vervolgens besteed Adam wat witruimte aan de inclusieve design principes van de Paciello group (https://inclusivedesignprinciples.org/nl/). Deze principes gebruikt hij zelf om de kwaliteit van zijn ontwerpen te meten.

Conclusie

Ik word enthousiast van dit boek. Niet alleen omdat het lekker leest maar ook om de heldere en duidelijke opbouw. Door formulieren te benaderen vanuit problemen nodigt het direct uit tot verder lezen omdat na een probleem een oplossing komt. En ik hou van oplossingen.

Auteur: Sabrina Doornekamp

Ik heb een achtergrond in grafische vormgeving en heb media en cultuur gestuurd aan de Universiteit van Amsterdam. Mijn specialisatie richtte zich op digitale media. Samen vormen deze studies de basis voor mijn interesse in digitale systemen en hun gebruikers. Ik geloof dat samenwerking en communicatie belangrijke onderdelen zijn van het ontwerpproces.