
Form design patterns is een boek dat is uitgebracht door https://www.smashingmagazine.com. Een website die ik regelmatig bezoek en veel informatie heeft over techgerelateerde onderwerpen. Inmiddels ben ik in het boek begonnen en bespreek ik in dit blog artikel wat ik vond van de eerste kennismaking.
Eerste indruk
Het boek is handzaam, lekker geel en compact. Wel dik maar de pagina’s bevatten veel witruimte. Ik vind dat wel lekker lezen en het boekje stemt me vrolijk. De keuze om een boek te schrijven over forms en design patterns (het is geschreven in het Engels) is heel logisch omdat forms de toegang zijn tot vele online diensten. Design patterns zijn natuurlijk al sympatiek. Stel je voor dat designers elke keer opnieuw het wiel gaan uitvinden dan helpen we daar alleen designers mee. Voor mensen die gebruik willen maken van een dienst wordt dat nogal verwarrend. Een soort digitale escape room waar je ongewild in wordt gegooid. Het gebruik van standaard interactie patronen kan ik alleen maar toejuichen.
De inhoud
Elke hoofdstuk geeft antwoord op de meest voorkomende problemen rondom een specifieke soort formulier. Adam richt zich op de mogelijke problemen die je tegen kan komen bij het ontwerpen van een formulier. Hij geeft een prominentere rol aan problemen in plaats van een van zijn beschreven principes. Hij vindt dat er altijd uitzonderingen bestaan en regels gebroken kunnen worden.
Handig. Ik denk dat design principes in veel organisaties ook al bestaan en daar (hopelijk) ook goed over nagedacht is. Door forms te beschrijven vanuit problemen zorgt het in ieder geval voor minder discussie. Design principes kunnen mogelijk stroken met de design principes van de organisatie, en wat doe je dan? Precies, vergaderen. En dat kost tijd.
De formulieren
Deze formulieren worden per hoofdstuk besproken:
1. Een registratie formulier
2. Een checkout formulier
3. Een boekingsformulier voor vluchten
4. Een login formulier
5. Een inbox (mail)
6. Een zoek formulier
7. Een filter formulier
8. Een Upload formulier
9. Een Uitgave formulier
10. Een extra lang en gecompliceerd formulier (zin in.)
Vervolgens besteed Adam wat witruimte aan de inclusieve design principes van de Paciello group (https://inclusivedesignprinciples.org/nl/). Deze principes gebruikt hij zelf om de kwaliteit van zijn ontwerpen te meten.
Conclusie
Ik word enthousiast van dit boek. Niet alleen omdat het lekker leest maar ook om de heldere en duidelijke opbouw. Door formulieren te benaderen vanuit problemen nodigt het direct uit tot verder lezen omdat na een probleem een oplossing komt. En ik hou van oplossingen.